Premier Johnson, ki je do sedaj izgubil še vsa glasovanja v britanskem parlamentu, še vedno vztraja pri izstopu za vsako ceno, navkljub zavezujočemu zakonu, ki od njega zahteva preložitev datuma izstopa, če sporazuma o izstopu ne bo.

»Stališče socialistov in demokratov v EP je, da naj se Brexit, če se mora zgoditi, zgodi urejeno. Pripravljeni smo podpreti podaljšanje člena 50, da bi se izognili katastrofalnemu scenariju - Brexitu brez dogovora. Če Velika Britanija potrebuje čas za nove volitve ali referendum, če ima torej utemeljen razlog, smo pripravljeni preložitev izstopnega datuma ponovno preučiti. Poudarjam pa, da smo odločno proti kakršnemu koli dogovoru, ki ne bi vseboval "irskega varovala je povedala poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). 

Neurejen odhod naj bi močno ohromil promet med otokom in preostalo Evropo ter vplival na zadostno dostavo hrane, zdravil in drugih nujnih dobrin. Najbolj bodo tako prizadeti najranljivejši državljani v Združenem kraljestvu, nepredvidljive posledice bi takšen odhod pomenil tudi za več kot 3 milijone prebivalcev z evropskimi potnimi listi.

Foto: https://www.spectator.co.uk