V razpravi so sodelovali evropska komisarja Margaritis Schinas (promocija evropskega načina življenja) in Ylva Johansson (notranje zadeve) ter grška ministra Notis Mitarachi, za migracije in azil, in Michalis Chrischohoidis, za zaščito državljanskih pravic.

“Pozdravljam poziv komisarjev, naj države EU v času epidemije ne kršijo temeljnih pravic, demokracije in vladavine prava. Prav tako je nesprejemljivo, da Turčija izsiljuje Evropo, čeprav je Erdogan trenutno večino migrantov z meje preselil v notranjost države. Grčija potrjuje, da ima velike izzive na meji s Turčijo in pozdravlja ponudbo komisije, da vsakemu migrantu, ki se bo prostovoljno vrnil v Turčijo, dodeli 2000 evrov. Veseli me, da so  - po zagotovilih grških ministrov - razmere na mejah z Albanijo, Severno Makedonijo in Bolgarijo stabilne in da je sodelovanje med pristojnimi organi dobro. Neposredne nevarnosti z večjim prihodom migrantov v Sloveniji po zahodno balkanski poti trenutno ni, razmere stalno nadzorujemo. V luči razprave v Sloveniji lahko dodam, da  je današnji pogovor pokazal, da razmere niso takšne, da bi terjale sprožitev 37a člena. Zlasti če jih primerjamo z letom 2015 in 16, ko smo to storili,” je še dodala poslanka.

Tanja Fajon pozdravlja tudi današnjo odločitev evropskega sodišča, ki je razsodilo, da so Češka, Madžarska in Poljska kršile evropsko pravo, ker niso hotele izpolniti obveznosti iz sklepov EU iz leta 2015 o premestitvi 120.000 in 40.000 prosilcev za azil iz Grčije in Italije.
“Ta razsodba potrjuje, da je evropska solidarnost v naslavljanju skupnih izzivov z migrantskimi tokovi ključna. Tudi v premagovanju širjenja korona virusa, ko so se nekatere države sprva odzvale z egoizmom, je jasno, da se nobena država z izzivi ne more spopadati sama. Stara jedrna Evropa že nakazuje, da se oddaljuje od novejših članic, kar bi pomenilo konec enotne in močne celine. Slovenija mora biti del skupnih evropskih rešitev in ne problemov,” je opozorila poslanka.

Tanja Fajon je ponovila poziv, da morajo biti ukrepi na mejah sorazmerni, transparentni in časovno omejeni. Izrazila je razumevanje, da države izvajajo mejne nadzore v želji, da ustavijo širjenje bolezni, a opozorila, da je nujna čimprejšnja normalizacija, saj bomo sicer izgubili schengen. Pozvala je tudi k skupni odgovornosti v preprečevanju širjenja ksenofobije, nestrpnosti, lažnih novic, posebej ko gre za izzive, povezane z migranti.