Tako v Sloveniji in Evropi kot tudi drugje po svetu so javni mediji in njihovi novinarji tarče vse hujših pritiskov: s strani politikov, regionalnih oblasti, medijskih lastnikov, različnih strankarskih medijev, tudi družbeni mediji so postali platforma za blatenje in diskreditacijo novinarjev.

V Sloveniji smo bili celo priča poskusom vplivanja iz tujine, in to iz Madžarske, države, ki ima sama zelo vprašljivo svobodo medijske krajine, kar je za majhne države še posebej nevarno.    

Z velikimi težavami se mediji soočajo tudi zaradi dezinformacij, lažnih novic, ki lahko bistveno zamajejo profesionalna načela poročanja in s tem bistveno vplivajo na informiranje javnosti. Vse bolj se to izraža tudi pri poskusih vplivanja na izide volitev.  

Zagotavljanje neodvisnega novinarstva zahteva transparentnost medijskega lastništva in preprečevanje monopolizacije medijskih in oglaševalskih trgov. Ter seveda jasno zavedanje politike, da vsak poskus vplivanja na medijsko poročanje močno škodi državi in našim državljanom.