Za pogajalsko mizo moramo sesti odločno in s trezno glavo in pomembno je popolna transparentnost, saj morajo dogovor na koncu potrditi parlamenti v državah članicah in Evropski parlament.

Rezultat bo odvisen predvsem od Londona, a izhodišča Bruslja so jasna. Zagotoviti je treba čim bolj nemoten, urejen in pravno jasen izstop, ki bo državljanom in gospodarstvu prinesel čim manj negotovosti. Izbrana pot »trdega« izstopa premierke May namiguje na popolno prekinitev vseh vezi z Unijo in nov ločen dogovor o prihodnjih odnosih z Evropo, kar številni zagovorniki izstopa označujejo kot zmago. A bojim se, da v teh pogajanjih zmagovalcev ne bo.

Ključna vprašanja bodo predvsem zaščita položaja živečih Britancev v Uniji in državljanov EU na Otoku, tudi Slovencev, ločitveni račun že prevzetih finančnih obveznosti Londona in položaj Severne Irske. Zlato pravilo mora ostati vzajemnost in spoštovanje danih zavez, obenem pa Unija ne more pristati na ugodnejši položaj Velike Britanije od tistega, ki ga prinaša polnopravno članstvo. Grožnja po izstopu ne sme postati izsiljevalska taktika držav, ki želijo Unijo zgolj po svoji meri ali politiko po izbiri.

Izstop Združenega kraljestva lahko predstavlja tudi priložnost za prenovo EU. Pomembno je, da gradimo na ohranjanju stabilnosti in nadaljnji povezanosti držav, a čas za to razpravo šele prihaja.«