»Četudi si je Združeno kraljestvo skozi zgodovino EU večkrat odmaknilo od skupnih dogovorov in si izborilo drugačne pogoje, končni razplet obžalujem. Vedno sem mislila, da se brexit po nekem čudežu ne bo zgodil. Ne nazadnje gre za eno najmočnejših članic EU in njen odhod bo nedvomno pustil posledice. Najpogosteje se seveda omenja finance, gospodarstvo in vpliv na EU kot celoto, a nikakor ob tem ne smemo pozabiti na pravice in pogoje življenja in dela državljanov posameznikov. Na spletnih straneh, tudi v Sloveniji, je na voljo veliko konkretnih, uporabnih informacij in primerov. Zelo pomembne pa so jasne in učinkovite informacije tudi za tiste, ki niso spretni pri uporabi spleta,« je povedala poslanka

»So dnevi, ko si ponosen, in so dnevi, ko si žalosten, in danes je eden takih. A zavedam se, da živimo v spremenljivem svetu, v katerem ni nič večno, zato ne smemo izgubljati časa z objokovanjem preteklosti, temveč v njej poiskati novo energijo in modrost za prihodnost. Današnji dan je posledica neodgovornega populizma in to lekcijo bomo plačali vsi. Upam, da bosta Bruselj in London v prehodnem obdobju, ki bo trajalo do konca leta, sklenila konstruktiven dogovor o prihodnjih odnosih, za katere si želim, da bi čim manj opazno posegli v vsakodnevno delovanje EU in življenja državljanov. V našem interesu je čim boljše in tesno sodelovanje z Združenim kraljestvom. Zato danes naših evroparlamentarcev laburistov nismo pospremili z »zbogom«, temveč z »nasvidenje!« je še poudarila poslanka Fajon.

V prihodnjih dneh nas od uradno zares dokončnega slovesa EU loči samo še potrditev sporazuma s strani držav članic, ki bodo odločale s kvalificirano večino. In nastopilo bo novo obdobje za EU-27.