"V boju proti terorizmu je nujno boljše sodelovanje med varnostnimi in obveščevalnimi organi članicami Unije, predvsem manjše države namreč nimajo na voljo dovolj sredstev in tehnične opreme. Nujno je tudi preprečevanje radikalizacije, zlasti na družbenih omrežjih, in sledenje financiranju terorističnih organizacij. Evropsko komisijo pozivamo k pripravi zakonodaje o položaju žrtev terorizma, njihovih pravic in višine odškodnine. V poročilu tudi opozarjamo na naraščajoče nasilje skrajno desnih ekstremistov, neofašistov in neonacistov, posebej nad pripadniki ranljivih skupin, in na nevarno protijudovsko in islamofobno retoriko, ki se je v nekaterih državah znašla že celo v “mainstream” medijih, na spletu in v učbenikih.

Žal pa je v poročilu povsem nesprejemljiva stigmatizacija migrantov in njihovih potomcev. Vsakršne povezave med iskalci azila in teroristi so nedopustne in lahko nas je sram, če takšno besedilo sprejmemo. Tu so še druge skrbi, ki zadevajo med drugim elektronsko evidenco in obvezno ter sistematično hrambo telekomunikacijskih podatkov.

Poročila tudi v nekaterih drugih delih nismo uspeli resno spremeniti. Ni nikakršne potrebe po vzpostaviti stalnega odbora Evropskega parlamenta za varnost, leto in pol smo delali, pa nam mnoge civilne organizacije očitajo, da smo zgrešili pravo priložnost, češ da nismo izpolnili mandata, saj nismo dosledno pregledali vpliva evropske zakonodaje v boju proti terorizmu in ob tem spoštovanja temeljnih pravic. Zato bom sama močno premislila, kako bom jutri glasovala."


Vir fotografije: www.europarl.europa.eu