Orban se je v obrambi ideološko vračal v čas vladavine komunističnega režima, ter se branil z besedami, da na Madžarskem poteka proces obnove in da je Madžarska ustavo, ki sega še v leto 1949, spremenila kot zadnja postkomunistična država.

Evropska komisija je včeraj sicer že sprožila tri pravne postopke proti Madžarski, saj  klub opozorilom ni spremenila sporne ustave. A poleg pravnih vidikov v oči bodejo še številne skrbi glede spoštovanja demokratičnih vrednot in svobode medijev na Madžarskem. O tem je na plenarnem zasedanju govorila tudi Tanja Fajon. Govor pa lahko v celoti preberete spodaj ali si ogledate posnetek.


"Danes tu ne govorim kot političarka ene ali druge opcije, ampak predvsem kot nekdanja novinarka, ki jo skrbi svoboda medijev. Podrobno sem prebrala vrsto poročil uglednih mednarodnih novinarskih organizacij. Res sem jih podrobno pregledala in govorim na podlagi dejstev, ki so močno zaskrbljujoča za prihodnost neodvisnega novinarstva na Madžarskem. Medijska zakonodaja je obsežna, nejasna in ne ustreza evropskim standardom o svobodi medijev. Nedavni dogodki na Madžarskem bi morali biti skrb vsakega evropskega državljana, ki verjame v demokracijo, svobodo medijev in temeljne pravice. Kako nam lahko gospod Orban pojasnite, da medijski svet, ki nima niti enega člana iz opozicijskih strank, s prerazporeditvijo frekvenc ukinja eno edinih še neodvisnih radijskih postaj Klub? In ta isti svet lahko odloča tudi o izjemno visokih denarnih kaznih za neprimerno poročanje? Kako lahko pojasnite nedavne grožnje vašega notranjega ministra s kazensko ovadbo zoper novinarja, ki je na blogu objavil zaskrbljeno pismo predsednika komisije Barrosa, češ da gre za kršitev zasebnosti? In da bi lahko ta novinar celo dobil več let zapora? Takšna dejstva lahko izjemno nevarno ogrozijo svobodo medijev, ustvarijo strah in nelagodje med novinarji. Me ne preseneča, kot imam informacije, da so madžarski mediji danes povečini o včerajšnjih opozorilih komisije poročali, kot da ne gre za nič posebnega. Ta razprava danes kaže ravno nasprotno. Pogrešam sicer, da komisija ni že včeraj naslovila tudi opozorila Madžarski na račun svobode medijev. Gospod premier, od vas pričakujemo spoštovanje demokratičnih vrednot kot povsod po Evropi, madžarski narod to zasluži."