"Zadnji mušketirji, ki branimo evropsko utrdbo, bomo v prihodnjem Evropskem parlamentu odločno zagovarjali širitev EU na Zahodni Balkan," je strahove državljanov v BiH, da bodo evroskeptiki in ksenofobi zavrli proces približevanja BiH EU, zavrnila poslanka Fajonova. Opozorila pa je, da bo hitrost približevanja odvisna od politikov v BiH, ki bodo morali v verodostojnost in zavezanost uresničevanja ekonomskih in socialnih reform vložiti še več naporov.
Vanjskopolitička inicijativa BH si z različnimi aktivnostmi prizadeva za širjenje zavesti o pomenu evropskih integracij za prihodnost BiH, cilj današnje konference pa je opozoriti na vlogo parlamenta v tem procesu in predstaviti nov pristop širitvene politike EU.
Dan po zgodovinski tekmi nogometne reprezentance BiH na svetovnem prvenstvu je Fajonova izrazila upanje, da se bosta enotnost in športni duh nogometne reprezentance vzpostavila tudi med politiki v BiH. V otvoritvenem nagovoru je dajala: »Solidarnost in sodelovanje, ki smo jima bili priča ob nedavnih poplavah v regiji, se morata nadaljevati, saj je to edina pot za uresničitev enega izmed glavnih ciljev BiH - čimprejšnji napredek v procesu širitve.« V nagovoru je poudarila tudi pomen letošnje 100. obletnice začetka prve svetovne vojne: »Če se je leta 1914 z atentatom v Sarajevu začela prva svetovna vojna, naj leto 2014 prinese popolno nasprotje: regionalno sodelovanje in solidarnost, učinkovite reforme in predajo zahteve za članstvo BiH v EU.«