"Bela knjiga", ki jo je nedavno predstavil predsednik Evropske komisije Juncker, je bolj zelena kot bela knjiga. Temu dejstvu Juncker sam pritrjuje, ko pravi, da »gre za začetek, ne konec procesa, in upam, da se bo odprla poštena in široka razprava.« Mnogi v Evropi že leta pozivamo k razpravi.

Da bi lahko vrh v Rimu postregel z rezultati, bi morali voditelji pred seboj dejansko imeti pravo belo knjigo, smernice, podane na osnovi stališč svojih državljanov. EU namreč obstaja prav zaradi njih!
Tudi Evropska komisija ima na voljo številne instrumente, raziskave, na osnovi katerih lahko in tudi meri naravnanost evropskih državljanov. Zato sem od predsednika vendarle pričakovala, da bo zavzel neko stališče, izrazil mnenje, preferenco. To možnost ima, četudi vemo, da Komisija ne more samostojno odločati o poti svojih članic.

Možnosti, ki jih je Juncker predstavil, niso nič novega, so zgolj široka paleta, o kateri že dolgo ugibamo in ki pri državljanih vzbuja prej negotovost kot prepričanje v skupnost.
Osebno menim, da bi v Rimu v razpravi o EU moral prevladati zgodovinski spomin, da je EU nastala kot mirovni projekt, in zato je edino možno stališče, da imamo eno in edino Evropsko unijo, v kateri mora vladati solidarnost. Tudi Brexit in Trump sta lahko priložnost za prebujenje Evrope.

Če bodo voditelji v Rimu razpravljali s figami v žepu in na osnovi nacionalnih interesov, če bodo pavšalno razpravljali o vseh Junckerjevih scenarijih, namesto da bi že predstavili stališča držav, se bojim, da ne prave bele knjige ne novih zavezujočih ukrepov še dolgo ne bo.

Res je, da smo v letu volitev v več državah in da bo obdobje za dokončno oblikovanje prihodnje smeri Unije nastopilo šele po volitvah v Nemčiji jeseni. Pomirja me dejstvo, da so Nizozemci rekli ne skrajnemu in napačnemu populizmu. A boj za svobodno in odprto Evropo se nadaljuje.

Od vrha v Rimu zato ne pričakujem, da bo blišč izjav pod žarometi 60. obletnice rimske pogodbe prinesel več kot težko pričakovana bela knjiga o prihodnosti EU. Vendar iskreno upam, da bo odkrit dialog z državljani v tem letu sprožil kolektivno mobilizacijo Evropejcev, da vnovič potrdimo strateški interes Unije: to je več pravičnosti, svobode in varnosti za vse."