Tanja Fajon je poudarila, da begunska kriza ni problem, pri katerem bi lahko rekli, da je nekaj nemogoče, ali na čemer bi si različne politične opcije smele graditi svoje podobe. »Govorimo o ljudeh, ki jim moramo pomagati. Vse zmoremo in moramo rešiti, potrebujemo samo voljo in odločnost. Evropa je vedno bila kontinent migracij in tega ne bomo mogli preprečiti. Vendar pa lahko begunsko krizo lajšamo z upoštevanjem doseženih dogovorov in njihovo izboljšavo ter seveda z reševanjem problemov v njihovem izvoru,» je dejala poslanka.
Matjaž Nemec je bil kritičen do počasnosti odzivanja Evropske unije: »Ko je šlo za vprašanje kapitala, reševanja grških financ, so se evropski voditelji sestajali na tedenski ravni. Ko je šlo za ljudi, pa je Evropska komisija prvo izjavo dala šele konec lanskega avgusta, šele nekaj mesecev po tem, ko je reka beguncev že vstopala v EU.«
Zaradi takega odziva, tudi prepoznega in neposrečenega odziva slovenske vlade, v javnosti naraščata negativno stališče do prišlekov in sovražni govor. »Ljudje bi morali od najvišjih političnih avtoritet zahtevati, da v pravem trenutku obsodijo sovražni govor. Odgovor slovenskih državljanov na begunsko krizo pa je bil odziv zaprte družbe s slabo nacionalno podobo,« je povedal Nemec.
Piranski župan Peter Bossman je, opremljen tudi z lastno izkušnjo imigranta, pojasnil, da je zelo nevarno širiti stereotipno podobo o imigrantih kot bodočih kriminalcih. »Vprašati se moramo, kaj se je zgodilo z ljudmi, ki so se šolali v Evropi, a so postali radikalni? Tu ne gre za vprašanje islamizacije, temveč identitete in socialnega položaja, vključenosti. Največji kriminalci v ZDA niso kubanski ali mehiški imigranti, temveč Američani z dna socialne lestvice. Po drugi strani pa imamo države, kjer izobraženi imigranti zasedajo vodilne položaje in prispevajo k prosperiteti države,« je poudaril.
Občinstvo in govorci so se strinjali, da je izboljšanje programov integracije eden ključnih elementov v obvladovanju migrantske problematike, zelo kritični pa so bili do sporazuma s Turčijo in nasploh do (neučinkovite in neobstoječe) evropske zunanje politike.