V tem trenutku potrebujemo brezhibno komunikacijo in odlično sodelovanje, ne pa molka ter nenačrtovanega in nenapovedanega transporta utrujenih in izmučenih ljudi do različnih točk zelene meje, ki niso bile temu namenjene. Stanje v sprejemnih centrih je zaradi požrtvovalnega dela predstavnikov civilne zaščite, policije, vojske in prostovoljskih organizacij obvladljivo, vendar bi se lahko situacija drastično poslabšala, če nedeljski vrh ne bo dal konkretnih sklepov," je po včerajšnjem obisku mejnih prehodov Rigonce, Dobova, Brežice in Šentilj povedala evropska poslanka in podpredsednica Socialnih demokratov. 
Kot podpredsednica Naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu, pristojna za področje migracij, je poslanka Fajon sliko o stanju na terenu prenesla kolegom v EP in EK. Prav tako je svoje stališče posredovala vladi RS, ki mora v nedeljo z jasnimi zahtevami in odločnim nastopom zagotoviti evropsko pomoč RS in preprečiti morebitno poslabšanje razmer. Od predsednika EP Martina Schulza je že prejela zagotovilo, da se bo zavzel za to, da Slovenija čim prej prejme dodatno pomoč v obliki denarja in kadrov, hkrati pa je na vse vpletene apeliral, da reagirajo kar se da hitro in učinkovito.
Sicer pa je poslanka zaprosila za materialno pomoč tudi preko kolegov iz vrst nemških socialnih demokratov. Tako bo nemška humanitarna organizacija ASB (Workers' Samaritan Federation) donirala 20 šotorov v skupni velikosti 800 kvadratnih metrov. Nujna pomoč, ki bo olajšala namestitev migrantov v Sloveniji, bo dostavljena v naslednjih dneh v koordinaciji s civilno zaščito RS.