Skupina S&D je pozvala nacionalne voditelje EU in Evropsko komisijo k odpravi neučinkovitega postopnega pristopa k finančni in gospodarski krizi, prevzemu odgovornosti in vodilne vloge.

Na izrednem srečanju so bili predlogi S&D namenjeni predvsem obnovi pravične rasti, ustvarjanju delovnih mest in zagotavljanju vzdržnosti javnih financ.
Udo Bullman, nemški evroposlanec, je dejal: “Zgraditi moramo trdne temelje gospodarskega upravljanja na podlagi pogodbe in evropskih institucij, takšnega sistema upravljanja, ki bo demokratično odgovorno parlamentu. Uvedba evroobveznic bi ščitila države članice pred špekulativnimi napadi in izboljšala likvidnost."

Evropska komisija, nemška kanclerka Merklova in njen francoski kolega Sarkozy so sprejeli predlog, da se uvede davek na finančne transakcije, vendar Evropa na njegovo uvedbo ne more čakati do leta 2018, saj gre za celostne ukrepe. Zato so evropski poslanci poudarili predvsem, da mora EU v proračunu zagotoviti dovolj sredstev za solidarnost in učinke finančnega vzvoda za naložbe. Poleg tega je za preprečevanje nevarnosti recesije in ohranjanja zdravih javnih naložb treba vzdrževati Pakt stabilnosti in rasti. 

Poslanci S&D so pozvali tudi predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya k sodelovanju v razpravah o evropskem gospodarstvu, ki bo potekalo na prvem septembrskem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v sredo, 14. septembra.