To je, med ostalim, sporočila evropska poslanka Tanje Fajon, podpredsednica Socialistov in demokratov (S&D/SD), številnim mladim, ki so se sinoči zbrali na javnem dogodku v premierski palači v Tirani. Na dogodku "Nove generacije in Združena Evropa", ki ga je organiziral Center za odprtost in dialog, je sodeloval albanski premier Edi Rama, prenašala ga je tudi nacionalna televizija.

"Nujno je, da mladim Albancem omogočimo svetlejšo prihodnost in več možnosti za ustvarjanje kariere doma ter tako preprečimo njihovo množično odhajanje v tujino. V letu, ko v Sloveniji obeležujemo 25. obletnico samostojnosti, sem še posebej ponosna, da je ravno naša država pobudnica Pozitivne agende za mlade na Zahodnem Balkanu. V okviru procesa Brdo-Brioni si bo agenda prizadevala za povečanje mobilnosti med mladimi v regiji, kot tudi med regijo in EU," je dodala Tanja Fajon.

Danes se poslanka mudi na obisku v Vlori. V informacijskem centru EU jo je župan Dritan Leli seznanil z razvojnima projektoma s področja okolja in opolnomočenja mladih. "Vesela sem, da s svojimi razvojnimi projekti preko Balkanskega centra za sodelovanje in razvoj in Centra za evropsko perspektivo pomaga tudi Slovenija. Mlade pozivam, naj aktivno prispevajo k varovanju okolja," je dejala poslanka.

Popoldne se bo sestala z vodjo opozicije Lulzimom Basho, s katerim bosta spregovorila o aktualnih razmerah v Albaniji in političnem dialogu, obisk pa bo sklenila jutri dopoldne s srečanjem z županom Tirane Erionom Veliajem in mladinskim svetom občine Tirana.

Galerija fotografij z obiska v Albaniji je voljo tukaj.