To je jasno sporočilo poslanke Tanje Fajon ob današnji konferenci o sporazumu ACTA, ki jo je za predstavnike civilne družbe v Evropskem parlamentu organizirala politična  skupina S&D, in sicer v luči vse bolj verjetnega končnega glasovanja o sporazumu v Evropskem parlamentu.

Na konferenci so mnenja soočili predstavniki sindikatov medijske, zabavne in umetniške industrije, ponudniki internetnih storitev, predstavniki znanstvene in drugih skupnosti. Tanja Fajon je k udeležbi na dogodku povabila tudi predstavnike slovenske civilne družbe. Dr. Maja Bogataj Jančič, direktorica Inštituta za intelektualno lastnino, je poudarila, da uveljavljen sistem intelektualne lastnine, na katerem temelji sporazum ACTA, ni učinkovit in zato predstavlja slabo strokovno izhodišče mednarodnega trgovinskega sporazuma. Internetni strateg Vuk Čosić pa je bil slikovit: »Potrebujemo nove načine kreativnosti in produktivnosti. Sporazum ACTA varuje tiste, ki so ostali v času jamskih poslikav.«

Čeprav so udeleženci konference od predstavnikov nekaterih združenj ter evropske  zabavne in ustvarjalne industrije slišali tudi mnoga pozitivna stališča glede sporazuma ACTA, pa se moramo vprašati, ali res verjamemo, da so se številni svetovni in evropski znanstveniki, priznani akademiki in strokovnjaki z različnih področij, predstavniki evropskih telekomunikacijskih industrij, mednarodnih nevladnih organizacij in svetovna civilna družba ter širša javnost zgolj zarotili proti eni največjih in najtesneje povezanih industrij na svetu in proti predlogu in stališčem Evropske komisije. "Če mora biti sporazum ACTA zavrnjen zato, da v EU vzpostavimo enakomernejše razmerje moči, je glede na predstavljeno vsebino in na proces sprejemanja sporazuma njegova zavrnitev  politično še najbolj  modro in za državljanke EU še najmanj občutljivo dejanje,"  še dodaja poslanka.