Poslanke in poslanci so danes s 478 glasovi proti zavrnili razvpiti trgovinski sporazum ACTA. Za poslance je bilo v sporazumu preveč netransparentnosti in nejasnosti.

"Odkar je ACTA prišla na mize Evropskega parlamenta, so nam evropski državljani preko različnih kanalov sporočali, da takšnega sporazuma ne želijo! Strah jih je - in to upravičeno - posega v njihove temeljne pravice.  Seveda se želimo boriti proti ponarejanju izdelkov in zaščititi intelektualno lastnino, vendar potrebujemo kreativnejše in učinkovitejše načine," je svoj glas proti obrazložila Tanja Fajon.

Pred glasovanjem na plenarnem zasedanju je sporazum ACTA zavrnilo pet parlamentarnih odborov in že takrat je bilo poslano jasno sporočilo, da je za Evropski parlament ACTA ad acta.

Poslanci se zavedajo, da zavrnitev pomeni pravzaprav pričetek razmišljanja o novem sporazumu. Z namenom aktivnega sodelovanja pri oblikovanju novih rešitev je politična skupina S&D v Evropskem parlamentu vzpostavila hotizontalno delovno skupino za vprašanje intelektualnih in avtorskih pravic. Nov sporazum pa mora biti oblikovan in sprejet v odprtem, vključujočem duhu, vsekakor pa mora tako napredno, da bo kos izzivom kompleksnosti 21.stoletja.

 

Posnetek poslanke iz razprave o ACTI dan pred glasovanjem.