Ne bom ponovno zapisovala njegovih besed, ponovno pa poudarjam, da je njegova izjava o ženskah žaljiva in ponižujoča, diskriminatorna in v nasprotju s temeljnimi vrednotami Evropske unije, ki so zapisane tudi v Pogodbi o EU. Kaj si mislim o njegovi izjavi, pove tudi moj podpis pod peticijo Ženskega foruma SD, ki poslanca poziva k odstopu.

Ker me mnogi sprašujejo, kaj lahko Evropski parlament ob tem sploh stori, naj zapišem, da za tovrstne žaljive, ksenofobne, rasistične in podobne izpade Statut Evropskega parlamenta predvideva sankcije in predsednik Evropskega parlamenta je proti poslancu Mikkeju že uvedel disciplinski postopek. Zagrožena kazen je denarna, za določen čas sta možni izločitev poslanca iz parlamentarnega dela in/ali odvzem pravice zastopanja institucije, ni pa ga možno »odpustiti«, saj gre za izvoljenega predstavnika države.

Take izjave in taki ljudje pa nas vedno znova opozarjajo na dejstvo, da pravice žensk in enakopravnost spolov še zdaleč nista samoumevna in žal tudi ne dosežena. In prav zaradi tega je nujno, da ženske imamo svoj praznik, da ga praznujemo in da jasno in glasno vedno znova poudarimo, da nismo manjše, da nismo šibkejše in da nismo manj inteligentne.

Vsem nam ženskam želim vesel 8. marec. Bodimo ponosne nase. Skupaj smo močnejše!