"Schengen je zagotovo eden od najpomembnejših dosežkov Evropske unije in evropskega povezovanja ter ena od najotipljivejših pridobitev za evropske državljane.

Z vzpostavitvijo prostora svobode, varnosti in pravic niso padle meje zgolj med državami, ki so bile še sredi prejšnjega stoletja v vojni, pač pa tudi mnoge meje v glavah ljudi. Prost pretok in odprava nadzora na notranjih mejah sta omogočila doslej še nikoli videno čezmejno izmenjavo človeških, kulturnih in poslovnih stikov, idej, napredka, znanstvenega sodelovanja in informacij. Schengen je bil ključen za izgradnjo Evropske unije, kot jo poznamo danes. Brez schengna zato po mojem trdnem prepričanju ne more obstati niti EU sama. Zato moramo storiti vse, da ga zavarujemo in ohranimo.  

Letošnjemu praznovanju vzpostavitve schengna vnašajo grenak priokus razmere, v katerih sta se Evropa pa tudi svet znašla zaradi izbruha koronavirusne bolezni. Tako rekoč čez noč smo morali marsikaj postaviti na glavo. Korenito smo spremenili večino življenjskih navad, kar bi se nam še pred tednom dni zdelo nepredstavljivo. Socialna bitja, kar ljudje nedvomno smo, ter socialno intenzivna življenja, so začela ogrožati naš obstoj. Veliko poguma in kolektivne odgovornosti vsakega posameznika bo zato potrebno, da bomo iz te krize lahko izšli kot zmagovalci, četudi je jasno, da ne brez žrtev. A nikakor ne smemo dopustiti, da bi schengen bil ena izmed njih. 

Trenutno zapiranje meja držav članic zaradi pandemije covid19 bolezni zato razumem, a hkrati svarim pred nesorazmernimi ukrepi, ki ne prinašajo, temveč otežujejo skupne rešitve, pretok nujnega tovora, kot je zdravstvena oprema, in druge oblike pomoči za spopadanje s krizo. Ukrepi bi morali biti zato bolj usklajeni in predvsem evropski. Zato močno podpiram predloge Komisije za skupne ukrepe na zunanjih mejah, a hkrati s sprostitvijo nadzora na notranjih mejah. Izkušnje iz preteklosti kažejo, da je ta nadzor veliko težje odpraviti, ko je  enkrat vzpostavljen. To nas ne nazadnje uči izkušnja kontrol, povezanih z begunskim valom v letih 2015/16. 

Unija in države se morajo sedaj najprej osredotočiti na zajezitev širjenja okužb z virusom. Mejne kontrole pa bi morali odpraviti takoj, ko bodo razmere to dovoljevale. Zaradi vseh težav, s katerimi se je schengen spopadal v zadnjih letih, je njegova reforma nedvomno potrebna. Na mizi sicer imamo že od leta 2017 tudi spremembo pravil glede notranjih nadzorov, za kar sem bila poročevalka v Evropskem parlamentu, a je predlog blokiran s strani držav članic. Bo pa nedvomno nujno potreben novega premisleka, ko se sedanje razmere umirijo.

Unija mora storiti vse, da schengen ohrani. Trenutna kriza od nas terja korenite spremembe življenjskih navad. K temu nas ne nazadnje silijo tudi klimatske spremembe, če želimo resnično narediti korak naprej v boju za zavarovanje podnebja in postati ogljično nevtralna celina do 2050. Ne glede na današnjo situacijo verjamem, da nam bo vsem skupaj uspelo. Tudi schengnu. Za dobrobit vseh nas in naših državljanov ter tudi našega skupnega evropskega projekta."