Na pokopališču Potočari bo danes pokopanih še 19 žrtev, med njimi tudi mladoletni. Za resnico in pravico se moramo boriti vsak dan - zaradi vseh nedolžnih žrtev in tistih, ki so izgubili svoje bližnje ter tistih, ki še vedno ne vedo kje so posmrtni ostanki njihovih otrok, sorodnikov in partnerjev. 

Včasih žal tudi sodbe za najhujše zločine postanejo del politizacije, zato je še bolj pomembno naslavljanje in kaznovanje vsakega zanikanja, relativiziranja ali napačnega interpretiranja genocida. 

Posledice vojne na področju Bosne in Hercegovine so trajne, ljudje so še vedno travmatizirani. Preteklosti se žal ne da spremeniti, lahko sprejmemo odgovornost, da kot Evropska unija in posamezniki prispevamo k razvoju celotne regije in damo upanje prihodnjim generacijam. 

Ne smemo si dovoliti nesprejemanja etnične, jezikovne in verske raznolikosti prebivalstva. Prizadevajmo si za ohranjanje dostojanstva in solidarnosti, saj le tako dejansko lahko zagotovimo, da se Srebrenica ne zgodi nikoli več - nikomur in nikjer.