Evropska poslanka in poročevalka v senci Tanja Fajon (SD/S&D) je ob tem dejala: "Danes se spominjamo žrtev tragičnega dogodka, ki je spremenil svet in naše razumevanje globalne povezanosti. Z odločno potrditvijo poročila je Evropski parlament poslal jasno sporočilo, da moramo povrniti dostojanstvo tudi vsem žrtvam, ki so trpele in še trpe zaradi posledic politike, ki je nastala kot odgovor na dogodke izpred enajstih let."

Besedilo pošilja jasno sporočilo, da doslej še nobena država članica ni v celoti izpolnila svojih obveznosti, da bo zaščitila, ohranjala in spoštovala mednarodne človekove pravice ter preprečevala njihovo kršitev. Hkrati so poslanke in poslanci v včerajšnji razpravi poudarili, da si bo Evropski parlament tudi v prihodnje skupaj z nevladnimi organizacijami in nadnacionalnimi institucijami vztrajno prizadeval razkriti ozadje teh tragičnih in sramotnih dogodkov ter terjal individualno in kolektivno odgovornost držav članic.  

"V času našega dela smo dobili jasne dokaze, da so bile države članice EU, ki so hkrati članice severnoatlantskega zavezništva NATO, obveščene o ukrepih, ki jih namerava v boju proti terorizmu izvesti ameriška obveščevalna agencija CIA. Še več, države članice so se tudi zavezale k uresničevanju teh ukrepov. Države članice so preko mednarodnih standardov človekovih pravic zavezane k spoštovanju in varovanju integritete, nedotakljivosti in blaginje vsakega posameznika. Zato smo mnenja, da je potrebno pozvati h kolektivni odgovornosti držav članic, saj niso poskušale preprečiti nezakonitih ugrabitev, pridržanja in mučenja ujetnikov agencije CIA," je še dejala Evropska poslanka Tanja Fajon.  

Države članice se pred razkrivanjem podatkov in prevzemom odgovornosti skrivajo za t.i. tančico državne tajnosti. "Državna tajnost nima prednosti nad neodtujljivimi temeljnimi pravicami in se nikoli ne sme uporabiti ali zlorabiti za omejitev pravne obveznosti držav, da raziščejo hude kršitve človekovih pravic," je v podpori poročila dejala Evropska poslanka.    

 

Kratek video pogovor med poročevalko Hélèn Flautre (VERTS/Green) in poročevalko v senci Tanjo Fajon.