"Spoštovani!

Bo Evropa sploh lahko kdaj postala močna, geopolitična sila, ki se bo postavila zase in govorila z enim glasom? Vrh Evropske unije, kot je bil nedavni, je Evropejce pustil razočarane.

Sofagate. Zdelo se je najbolj naravno na svetu, dokaz patriarhalnosti in z veliko dozo seksizma, ko sta turški in evropski voditelj Erdogan in Michel sedla v fotelja med obiskom v Ankari. Sporočilo predsednici Evropske komisije von der Leynovi je bilo jasno sporočilo ženskam in deklicam po vsem svetu. Za ženske v prvih vrstah ni prostora. Sramotno. Obisk v Turčiji je bil totalen polom in to ravno v času, ko bi se morali voditelji pogovarjati o pravicah žensk pod avtoritarnim Erdoganovim režimom.

In kaj to sporoča o Evropski komisiji? Ki ima ali bi morala imeti moč?

Še vedno smo priča težavam pri sklepanju pogodb o dobavi cepiva. Cilj, da državljanom Unija zagotovi pravočasen dostop do cepiv še ni izpolnjen. Tudi Slovenija je opozarjala na vprašanje hitrosti dostave cepiv. A vrhu ni uspelo doseči zaradi soliranja spornega korekcijskega mehanizma. Očitke prav tako sproža evropski mehanizem za nadzor izvoza cepiv, češ da zaradi cepilnih nacionalizmov ni pravične porazdelitve.

Pogrešala sem tudi odziv voditeljev glede Astra Zenece, zato pa zdaj pozdravljam odločitev Evropske komisije, da je zaradi težav z dobavo cepiva šla s tožbo proti britansko švedski družbi."

 

Vir fotografije: socialistsanddemocrats.eu