Generalni sekretar je ostal Uroš Jauševec, v povsem prenovljeni podpredsedniški ekipi pa so: evropski poslanki Tanja Fajon in Mojca Kleva, župan Velenja Bojan Kontič in poslanec Državnega zbora Dejan Židan. Predsednik konference je postal nekdanji poslanec Dejan Levanič.
"Naš izbor je izbor naše in slovenske prihodnosti. Živimo v težkih časih in kriza je opazna v vseh porah družbe. Stranke niso izjema. Da bi povrnili zaupanje sebi in ljudem, potrebujemo več jasnih političnih sporočil in več sodelovanja ter predvsem zaupanja," je v nagovoru dejala delegatom dejala Tanja Fajon.
Boruta Pahorja je kongres pospremil častno in z bučnim aplavzom, čeprav so se kritike v predkongresnem času stopnjevale in so mnogi pozivali k spremembam. Napoved, da bo kandidiral za predsednika države, je mnoge presenetila, a o podpori Pahorju za ta položaj stranka včeraj ni odločala.
"Borut Pahor je za našo stranko naredil veliko dobrega. Med drugim je ponudil priložnosti tudi ljudem "od zunaj", v katere je verjel. Verjamem, da nas je večina to njegove zaupanje upravičila,” je takoj po odločitvi delegatov, ki so nobega predsednika izbrali v drugem krogu, povedala Tanja Fajon.
Novi predsednik SD Igor Lukšič je napovedal spremembe, zasuk v levo in tršo opozicijsko držo do vlade in utrjevanje stranke. Tesen izid glasovanja je razumel kot sporočilo, da je stranka za spremembe, a ne radikalne.
Da je zraku je čutiti novo energijo in optimizem, je bilo vsesplošno prepričanje po kongresu. “Za prihodnost socialne demokracije! V Sloveniji in Evropi!" je takoj po kongresu  zaključila nova podpredsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon.

Vir fotografij: www.siol.net