Gre za potomce Slovencev, ki so se v 20-ih letih prejšnjega stoletja v Francijo naselili z rudarskimi družinami in danes z velikim ponosom in navdušenjem ohranjajo slovensko kulturo skozi glasbo. Zbor je zvečer nastopil tudi na osrednji slovesnosti ob 20. obletnici članstva Slovenije v Svetu Evrope, ki jo je gostilo Stalno predstavništvo Slovenije pri Svetu Evrope, slavnostni govornik pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Proslavo je dopolnil izvrsten koncertni nastop Strasbourške filharmonije pod vodstvom slovenskega koncertnega mojstra Marka Letonje.

20. obletnica članstva pri organizaciji, ki ji je glavno načelo spoštovanje vladavine prava in človekovih pravic, je za Slovenijo velik uspeh. To je bilo za našo državo prvo članstvo v katerikoli mednarodni organizaciji po osamosvojitvi, kar nam je dalo dodatno legitimnost pri priznanju samostojne in suverene države.

Predsednik republike Borut Pahor se bo v Strasbourgu mudil še danes, v torek 11. junija, ko bo ob 12.00 uri na slavnostni seji Evropskega parlamenta nagovoril poslanke in poslance. Vabimo vas, da si nagovor točno ob 12.00 ogledate preko neposrednega prenosa (tu).