"Spoštovani,

Širitvena politika Unije je temelj stabilne in povezane Evrope. Ni več časa za izgovore, opravičila, politično izseljevanje, neiskrenost, neizpolnjevanje obljub. Države Zahodnega Balkana so del Evrope in skupaj nosimo odgovornost za napredek in razvoj svoje celine.  

Preveč razočaranj smo že doživeli v širitvenem procesu. Brez temeljitega preskoka v zavedanju, da potrebujemo drug drugega, nam bo spodletelo. Škodo bodo čutili državljani, mladi ljudje, ki danes množično zapuščajo Zahodni Balkan.

Poročila, o katerih danes razpravljamo, so uravnotežen in verodostojen pregled dveletnega dela v štirih državah. Vse so dosegle napredek na področju pravne države, temeljnih pravic, svobodnih medijev, v boju proti korupciji. Čaka jih še veliko dela. A danes mora biti naše sporočilo jasno. Podpiramo države na njihovi poti v EU, ne bomo pa popuščali, posebej ko gre za spoštovanje vladavine prava in demokracije.

Vlade Evropske unije danes vnovič pozivam, naj izpolnijo obljubo in odprejo pristopna pogajanja s Tirano in Skopjem. Državi sta izpolnili pogoje. Bolgarski veto Severni Makedoniji, ki zaostruje tudi odnose med kolegi v tej hiši, je neodgovoren! Enostranski interesi ali volilni koledar nimajo nič skupnega s kriteriji, ki jih mora država izpolniti za začetek pristopnih pogajanj. Zato Sofijo v skupini S&D pozivamo, naj umakne veto. Severna Makedonija je porabila desetletja za rešitev spora o imenu z Grčijo. Zdaj je na preizkušnji verodostojnost Evropske unije. Kriza, ki je danes na obzorju z bolgarskim vetom, je v prid zgolj nacionalističnim težnjam. Če ne bomo nemudoma začeli pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, se lahko zgodi, da bodo tudi druge države, Srbija, Bosna in Hercegovina, nadaljevale "s pranjem lastnih problemov".

Kot vodja delegacije za sodelovanje s Srbijo in pogajalka med vlado in opozicijo pozdravljam tudi nedavni začetek druge faze medstrankarskega dialoga, ki mora voditi v vzpostavitev pogojev za poštene in transparentne volitve, in politični pluralizem v državi, ki je temelj vsake demokracije.

Državam Zahodnega Balkana želim uspeh na njihovi poti v Evropsko unijo. In ostajam močna zagovornica širitve. Takšne širitve, ki bo vsem ljudem na evropski celini omogočila boljše življenje."