»Eden najbolj oprijemljivih dosežkov evropskega povezovanja, schengenski prostor, ki državljanom omogoča prosto gibanje, ključen pa je tudi za notranji trg, socialno in ekonomsko kohezijo, že dolgo ni več to, kar bi moral biti - prostor brez nadzora na notranjih mejah. Nadzor so države članice v zadnjih letih dramatično povečale. Zaradi številnih kriz so od leta 2015 nadzore na notranjih mejah uvedle kar 268-krat, v devetih letih pred tem, med letoma 2006 in 2015, pa zgolj 35-krat. Čeprav pravila tega ne dopuščajo, je močno skrb vzbujajoče to, da Evropska komisija z neukrepanjem tovrstne prakse tolerira.«

»Navkljub naporom Unije, da bi naslavljala izzive, zaradi nezaupanja med državami ter nezmožnosti dogovora glede ključnih reform migracijske in azilne politike ljudje še vedno umirajo na evropskih obalah, na zunanjih mejah pa prihaja do hudih kršitev človekovih pravic in nezakonitih vračanj. Pravila preprosto niso več namenu primerna,« dodaja Tanja Fajon.

»Evropski komisiji zato pošiljamo močno sporočilo in konkretne predloge reforme tako temeljnega zakonika o schengenskih mejah, kot tudi spremljevalnega mehanizma za preverjanje uporabe schengenskega pravnega reda. Izkušnje zadnjih let terjajo večjo vloga evropskih institucij ter sistematično preverjanje spoštovanja človekovih pravic na evropskih mejah. Reforma mora povečati preglednost in skrajšati ocenjevalne postopke uporabe pravnega reda, ki se morajo razširiti tudi na operacije mejne agencije Frontex. EU mora imeti na voljo zasilno zavoro, če pride do hudega kršenja zakonodaje, vključno z napotitvijo držav na Sodišče EU. Samo tako bomo lahko povrnili ugled in zagotovili polno in nemoteno delovanje schengna. Evropskim državljanom moramo povrniti zaupanje in prihodnost, ki je neločljivo povezana s schengenom.«

»Evropski parlament znova izraža odločno podporo Romuniji in Bolgariji pri njunem vstopu v schengensko območje ter poziva države članice, naj o tem nemudoma odločijo. Prav tako podpira prizadevanja Hrvaške za vstop v schengen, o čemer pa bo parlament odločal, ko bo ustrezne postopke sprožil Svet EU.” 

“Vesela sem močne podpore danes v odboru LIBE. Pisanje poročila in iskanje kompromisov je bilo naporno, a opravili smo pomemben korak za obnovo schengenskega prostora. Zdaj je na potezi Evropska komisija, da reformo čim prej predstavi. Schengen bomo ohranili le, če bodo prenovljena pravila zaživela tudi v praksi,« je še zaključila evropska poslanka. 

O poročilu bodo evropski poslanci predvidoma razpravljali in glasovali na plenarnem zasedanju konec junija v Bruslju.