"Naša skupina za prihodnjo predsednico in prvo žensko predsednico v zgodovini ZDA močno podpira Hillary Clinton, ki je izkušena, motivirana, predana človekovim pravicam in pravicam manjšin. Verjame v izboljšanje življenjskih možnosti za vsakogar v družbi,» je po zaključku obiska poudarila Tanja Fajon.

Povedala je, da je Clintonova v svojem čustvenem govoru ob sprejetju nominacije neposredno nagovorila srca vseh Američanov, mladih in starih, različnih polti, verskih prepričanj ali spolne usmerjenosti. Predstavila je  konkreten program za politiko upanja in sprememb, ki se zoperstavlja politiki sovraštva in diskriminacije.

»Pozdravljamo predloge krepitev socialne in fiskalne pravičnost ter boj proti davčnim utajam. Zelo spodbudni so načrti razširitve zdravstvenega zavarovanja in varstva otrokovih pravic ter enak dostop do izobraževanja, kar so dobrine, ki morajo biti dostopne vsem družbenim slojem. Pomemben bo boj za zagotovitev enakega plačila za enako delo, spodbujanje enakosti med spoloma ter pravice žensk in manjšin. Pozdravljamo tudi zavezo Clintonove k boju proti podnebnim spremembam in za trajnostni razvoj. Menim, da bo pri teh volitvah ključnega pomena socialna agenda, s katero je ravno Bernie Sanders uspel prepričati številne skeptične mlade,« je povedala Tanja Fajon.

V delegaciji S&D so poudarili še, da novembrske volitve v ZDA ne bodo zgolj volitve med demokratsko kandidatko in republikanskim kadandidatom. Tudi v ZDA se namreč širi virus populizma, rasizma in ksenofobije. Ta virus se imenuje Le Pen v Franciji, Farage v Veliki Britaniji, Orban na Madžarskem, Severna liga v Italiji in Kaczynski na Poljskem. V ZDA ima ta virus ime Donald Trump. Z njegovo izvolitvijo bi lahko bila na kocki ameriška demokracija ter prihodnost odnosov z Evropo.

Zato ZDA, svet in Evropa potrebujemo Hillary Clinton kot naslednjo predsednico ZDA.