Fajonovi se v pobudi pridružujejo poslanci še treh političnih skupin Eduard Kukan (EPP), Joze Radoš (ALDE) in Igor Šoltes (Zeleni). Zasedanje se bo zatem začelo z minuto molka in nagovorom predsednika parlamenta Martina Schulza.
 
»Grozovit genocid v Srebrenici, najhujši zločin v Evropi po letu 1945, odpira ključni vprašanji: Kako zagotoviti prihodnost za vse v BiH in kako doseči spravo? Srebrenica je simbol na narodnosti temelječega sovraštva, krvavega poboja in brutalnega pregona Bošnjakov ter nedopustnega in neučinkovitega ravnanja mednarodne skupnosti. Zato se tragičnih dogodkov v Srebrenici pred dvajsetimi leti spominjamo, sramujemo, predvsem pa si prizadevamo, da se ne bi nikoli ponovili. Verjamem, da lahko prav Srebrenica, ki je tudi dve desetletji po genocidu še vedno ujeta v preteklost, mesto, kjer bi se lahko začeli sprava in regionalno sodelovanje. Tam, kjer je še vedno živ boleč spomin na krvavo agonijo, se moramo vsakič znova opomniti, da mir ni samoumeven, da Evropa vojne in nasilje ni imuna in da le tesnejše evropsko povezovanje vodi v stabilnost in napredek. Naj roža Srebrenice, ki si jo bomo pripeli že danes, opozarja na vojno, genocid in pregon in hkrati vpliva upanje, da se takšni in podobni zločini ne bodo nikoli ponovili in da tudi za ljudi iz Srebrenice obstaja prihodnost!«, je dajala poslanka Fajon.
 
V sredo, 8. julija, bo evropska poslanka Tanja Fajon predsedovala uvodnemu zasedanju Socialistov in demokratov v Strasbourgu, kjer bosta gostji iz Srebrenice, predstavnici mlajše generacije, spregovorili o svojih izkušnjah ter pogledu na preteklost in prihodnost mesta s pretresljivo zgodovino. Z gostjama in vodjo S&D Giannijem Pitello bo v Evropskem parlamentu v sredo dopoldne spregovorila tudi na novinarski konferenci.
 
V četrtek, 9. julija, bo Fajonova potovala v Srebrenico (BiH), kjer se bo v petek udeležila pohoda miru in tam nagovorila sodelujoče. V soboto se bo poslanka udeležila spominske slovesnosti ob 20. obletnici genocida v Srebrenici v Potočarih.