Sklad EU za obnovo in okrevanje bo ključen za preporod po eni izmed največjih zdravstvenih, socialnih in ekonomskih kriz. Predpogoj za črpanje sredstev iz sklada bodo državni načrti, ki morajo biti izjemno kakovostno pripravljeni. Denar je namreč namenjen ključnim reformnim in investicijskim programom, ki bodo usmerjeni v modernizacijo, digitalizacijo, delovna mesta, socialno in ekonomsko odpornost ter zeleno prenovo in rast. 

"Gre torej za velike in strateško najpomembnejše projekte naslednjega desetletja, tudi za našo državo," poudarja Tanja Fajon. 

"O načrtu bi zato morali opraviti široko javno razpravo med stroko, politiko, socialnimi partnerji, zdravstvenimi delavci, šolniki, gospodarstvom. Bi morali! Pa v Sloveniji nismo. Vlada je osnutek načrta sprejela in ga poslala v Bruselj tako rekoč čez noč. To se odraža tudi v ostrih kritikah Evropske komisije. Močno me skrbi, da bomo v Sloveniji zamudili zgodovinsko priložnost. Da bomo evropska sredstva potrošili za vrsto majhnih projektov brez strateškega razmisleka in širše slike za razvoj in okrevanje Slovenije. Zato na tem mestu moj poziv slovenski vladi po odprtem dialogu in širokem javnem posvetu," je še dodala poslanka.