Avtoritarni posegi v medije in svobodo novinarskega dela v Sloveniji so z nezaslišanim postopkom uprave Dela proti novinarju Dejanu Karbi dosegli točko, na kateri jih je treba obsoditi kot del ogrožanja elementarnih norm slovenske in evropske demokracije in zakonitosti.

Izpodkopavanje avtonomnosti medijev kot javnega nadzora politike traja v naši državi že vrsto let. Začelo se je z bolj ali manj kriminalnimi posegi v lastniško strukturo medijev in poskusi njihove popolne podreditve politiki in posameznim strankam, nadaljuje se s sistematičnimi napadi na dostojanstvo in poslanstvo javnih medijev in z nedopustnimi praksami pritiska na novinarje, posebno tiste, ki se ukvarjajo z raziskovalnim novinarstvom. Takšen novinar je tudi Dejan Karba.
Ker sva bila dolga leta tudi sama novinarja različnih medijev, opozarjava, da položaj medijev in novinarjev v Sloveniji že dolgo ni več v skladu z evropskimi standardi, zato se mora s prakso, v kateri je tudi zastraševalno kaznovanje novinarjev dovoljeno, takoj prenehati.
Samo na ta način bomo v Sloveniji politiki in medijem vrnili dostojanstvo.

 

Tanja Fajon in Ivo Vajgl, poslanca Evopskega parlamenta