Pobuda evropskih poslancev ministru za zdravje Poklukarju - brezplačni PCR in hitri antigenski testi 

 

Spoštovani minister za zdravje, g. Janez Poklukar,

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu 8. junija 2021 z veliko večino 546 za, 93 proti in 51 vzdržanimi glasovi potrdil uvedbo digitalnih COVID potrdil. Za smo glasovali tudi vsi evropski poslanci iz Slovenije. Dogovor o besedilu so pogajalci Evropskega parlamenta, portugalskega predsedstva Sveta EU in Komisije dosegli 20. maja. Potrdila bo za potovanja po EU mogoče uporabljati od 1. julija dalje. Za implementacijo potrdil v praksi pa so sedaj odgovorne države članice.

Uredba o digitalnem COVID potrdilu EU določa, da se ta izdajo bodisi v elektronski bodisi v papirnati obliki, so brezplačna, enako dostopna vsem in nediskriminatorna, še zlasti za ranljive skupine, kot so invalidi in starejši. Imetnik bo z njimi izkazoval ali status cepljene osebe, ali prebolele korona virusne bolezni ali pa negativnega testa na COVID-19.

Glavni namen uvedenega EU potrdila je lajšanje prostega gibanja po Evropski uniji v času pandemije in s tem uresničevanje ene izmed temeljnih pravic EU, to je pravice do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic, kar izhaja iz pogodb EU in listine temeljnih pravic EU.

Eden od ključnih pogojev Evropskega parlamenta v pogajanjih je bila popolna enakopravnost in enak dostop do potrdil, vključujoč potrdila o negativnem testu na koronavirus. A v praksi to še ne deluje.

Cepljenje, ki pomembno prispeva v boju proti pandemiji, je v vseh evropskih državah članicah in tudi v Sloveniji brezplačno, testiranje pa je večinoma zelo drago. Testi, zlasti PCR, so brez napotka zdravnika v večini evropskih držav plačljivi. Prav v Sloveniji so PCR testi s ceno celo preko 100 evrov med najdražjimi v Evropi.

Navkljub naporom in napredku pri organizaciji cepljenja v zadnjem času večina državljanov še ni bila cepljena. Iz uradnih podatkov NIJZ je bilo z dvema odmerkoma do vključno 13. junija cepljenih 26,1 % Slovencev. Turistična sezona pa je pred vrati. Glede na podatek, da se večina državljanov še ni imela možnosti cepiti, zadostna imunost pa večinoma nastopi več tednov po drugem odmerku, se bodo številni morali zanesti na negativen test na koronavirus, če bodo želeli potovati.

Ena od ključnih zahtev Evropskega parlamenta v pogajanjih o uvedbi digitalnih COVID potrdil je bila “splošen, pravočasen in cenovno sprejemljiv dostop do cepiv proti COVID-19 in testov na okužbo s SARS-CoV-2, na podlagi katerih se lahko izdajo potrdila, ki sestavljajo digitalno COVID potrdilo EU.”

V podporo zmogljivosti cepljenja se je Komisija zahvaljujoč pritiskom Evropskega parlamenta zavezala k mobilizaciji 100 milijonov evrov za nakup pol milijarde hitrih antigenskih testov v pomoč državam članicam. Po potrebi pa lahko v ta namen mobilizira še dodatnih 100 milijonov evrov. 

Negativen test je praviloma potreben za prehajanje meja zlasti za osebe, ki dnevno ali pogosto prečkajo mejo zaradi dela ali šolanja, obiska sorodnikov, lastne zdravstvene oskrbe ali oskrbe svojih bližnjih. Prav tako bo COVID potrdilo večinoma potrebno za turistična potovanja, pri čemer je bil zlasti turistični sektor v pandemiji med najbolj prizadetimi in je ključen za oživitev evropskega gospodarstva.

S tem mislih se obračamo na vas, g. minister, s pozivom:

 

  • da zagotovite ustrezna sredstva, vključno s sredstvi in testi, ki jih bo mobilizirala Evropska komisija, za uvedbo brezplačnih PCR in hitrih antigenskih testov, in sicer vsaj 1-krat na teden za vsakega prebivalca Slovenije, za čas veljavnosti evropske uredbe.

 

S tem ne bomo zagotovili zgolj popolne enakopravnosti in enake obravnave različnih digitalnih COVID potrdil, pač pa bomo bistveno olajšali življenje vseh prebivalcev Slovenije.

Verjamemo, da si vsi skupaj prizadevamo za dobro vseh nas, in da s tem majhnim, a pomembnim korakom bistveno pripomoremo k čim prejšnjemu povratku v stanje, kot smo ga poznali pred pandemijo.

V upanju na vaš odgovor vas lepo pozdravljamo,

 

Tanja Fajon

Milan Brglez

Irena Joveva

Klemen Grošelj

Ljudmila Novak