"Spoštovani kolegice in kolegi, dragi komisar!

7. aprila sem bila tudi sama med tisoči prizadetimi potniki, ki smo tudi po 5 ur in več čakali na izstop iz Slovenije na Hrvaško. Kaos, na katerega smo stalno opozarjali, se je zgodil. Na nezmožnost sistematičnih pregledov vseh potnikov smo v pogajanjih opozarjali s kolegi v parlamentu, je opozarjala moja država Slovenija, je opozarjala stroka.

Sprejeli smo ukrep, ki je neživljenjski in nepremišljen, brez ustrezne študije, ki bi preverila učinke vpliva na promet, škodo v gospodarstvu in turizmu. Razumem in strinjam se, da je na prvem mestu varnost naših državljanov.

Podpiram vse smiselne in premišljene ukrepe, ki to tudi zagotavljajo! Zadnji ukrep to ni. Kar smo naredili z nesorazmerno prenovo zakonika, je žal zgolj dokaz brezglave in nedelujoče evropske politike.

Slovensko-hrvaško kopensko mejo vsak konec tedna prečka na tisoče turistov, vikendašev, ki gredo na hrvaško obalo. V zadnjih tednih smo bili priča zaostreni politični retoriki na obeh straneh meje, medsebojnemu obtoževanju in tudi nemoči mejnih organov, ki so bili prepuščeni sami sebi. To ni evropska politika, ki bi vlivala zaupanje ljudem.

V situaciji, ko ima dve milijonska Slovenija obenem neutemeljeno kontrolo tudi na meji z Avstrijo in Italijo, se upravičeno sprašujemo, ali Schengen sploh še deluje, ali je evropska politika za zagotavljanje varnosti in upravljanje z migracijami sploh na pravi poti? Ali ima komisija sploh še razum in moč odločanja ali je podlegla interesom posameznih držav.

Spoštovani komisar. Ker kontrole na mejah niso dvostransko vprašanje, me zanima, ali nameravate dogovor premierov Slovenije in Hrvaške Cerarja in Plenkoviča s predsednikom komisije Junckerjem, da lahko državi izvajata usmerjeno preverjanje potnikov, kadar je čakalna doba daljša od 15 minut, tudi formalno vključiti v Schengenski zakonik? Pričakujem, da boste ukrepali. Sicer bom kot pogajalka v drugih ključnih dosjejih na področju migracij in varnosti nove ukrepe sprejemala z veliko večjo mero zadržanosti."