Iskreno pozdravljam vsa nedavna prizadevanja nove srbske vlade za izboljšanje nekaterih pomanjkljivosti, ki jih v svojem zadnjem poročilu o napredku države ugotavlja Evropska komisija. Željeni cilj priključitve Srbije k EU bomo dosegli le z doslednimi prizadevanji in oprijemljivim napredkom,« je ob koncu razprave komentirala Tanja Fajon. Evropska poslanka je na virtualnem zasedanju opozorila, da je napredek države na evropski poti odvisen tudi od normalizacije odnosov med Beogradom in Prištino.

Sopredsedujoča je na začetku srečanja v imenu Evropskega parlamenta izrazila obžalovanje, da srbska stran danes ni privolila v poglobljeno razpravo o medstrankarskem dialogu, v katerem EP igra vlogo mediatorja. »Medstrankarski dialog je eden od temeljev skupnega parlamentarnega dela med Evropskim parlamentom in Narodno skupščino. V Bruslju smo si prizadevali, da bi razpravo uvrstili na dnevni red današnjega srečanja, predvsem zaradi pomembnosti njenega čimprejšnjega nadaljevanja, a kompromisa s srbsko stranjo nismo uspeli doseči. V Evropskem parlamentu smo pripravljeni, da dialog nemudoma nadaljujemo in naslovimo preostala odprta vprašanja pred prihajajočimi volitvami v Srbiji v aprilu 2022. Takojšnje nadaljevanje dialoga je v luči evropske integracijske poti v največjem interesu Srbije«, je povedala poslanka.

Srečanju delegacija Evropskega parlamenta in Narodne skupščine sta predsedovala Tanja Fajon in novo imenovani srbski predsednik Vladimir Orlić (SNS). Člani delegacije so poglobljeno razpravljali o številnih ključnih vprašanjih, med drugim o izvajanju stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in Srbijo, napredku Srbije na področjih pravne države, dialogu med Beogradom in Prištino ter izboljšanju predvolilnih pogojev.