"Ustaviti moramo beg možganov in zagotoviti pretok mladih tako na Zahodnem Balkanu kot med regijo in Evropsko unijo. Vlagati moramo v mlade in zagotoviti, da se v tujini izobraženi kadri vračajo na Zahodni Balkan. Če bodo mladi izgubili upanje, bodo države, ki želijo vstopiti v EU,  izgubile prihodnost. Slovenija ima prednosti na Zahodnem Balkanu v ljudeh, znanju in izkušnjah. Pomagati mora, da se izjemen geostrateški potencial regije in potencial za krepitev gospodarstva države res izkoristi s tesnejšim sodelovanjem, z zaupanjem in izgradnjo novih mostov," je bil glavni poudarek poslanke Tanje Fajon.

Sogovorniki, minister za finance Črne Gore Vladimir Kavarić, izvršni direktor NIS Kirill Kravchenko in Alan Paič iz OECD, so se strinjali s Fajonovo, da je treba okrepiti reforme na poti držav v EU, zagotoviti vladavino prava in okrepiti boj proti korupciji. Prav tako, da so za krepitev rasti nujni stabilno poslovno in politično okolje, odprtost za tuje investicije, modernizirana infrastruktura in skupna vizija ter povezanost izobraževalnega sistema s potrebami trga dela.

Poslanka je ob zaključku vnovič poudarila nujnost evropske perspektive za Zahodni Balkan. "Zahodni Balkan potrebuje Evropo, vendar tudi Evropska unija v luči problemov, s katerimi se sooča, potrebuje Zahodni Balkan. Pomembno je, da ostanemo enotni, vključujoči in da zavarujemo naše skupne vrednote, posebej svobodo gibanja in kapitala. Trenutne razmere z begunsko krizo in naraščajočimi nacionalnimi egoizmi prav gotovo ne prispevajo k zdravemu, spodbudnemu in konkurenčnemu okolju za mlade in poslovneže."

Fotografije z dogodka so na voljo v spletni galeriji.