“Predloga Komisije toplo pozdravljam, a hkrati obžalujem, da paket ne bo vseboval bistvene reforme zakonika o schengenskih mejah, ki ureja tudi pravila za vzpostavitev nadzora na notranjih mejah. Tega bo Komisija predstavila šele novembra letos. Preteklih nekaj let, vključno s pandemičnim lanskim, je močno zaznamovalo schengen. V parlamentu zato zahtevamo jasna pravila za primere zdravstvenih kriz, ki bodo zagotovila sorazmeren in pravičen odziv držav članic v prihodnje. Kaosu, ki smo mu bili priča lani, se moramo v prihodnosti za vsako ceno izogniti,« je povedala poslanka.

Pretekli teden je odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) na predlog Tanje Fajon sprejel poročilo o delovanju schengna, v katerem opozarjamo na neukrepanje Komisije proti državam članicami, ki kršijo pravila vse od leta 2015, zahtevamo konkretne ukrepe v novi reformi ter polnopravno članstvo v schengnu za Romunijo in Bolgarijo.

Nadzor na notranjih mejah je postal nova normalnost na račun pravice do svobode potovanj. Še več, države članice še naprej brez posledic zaradi neukrepanja EU grobo kršijo zakonodajo.

»Od Komisije zato danes pričakujemo bistvene popravke schengenskega ocenjevalnega mehanizma z rednim poročanjem o stanju, skrajšanimi postopki, hitrem postopku v primeru resnih kršitev, resnično nenapovedanimi obiski Komisije v državah članicah ter enakovredno vlogo Evropskega parlamenta v zakonodajnem postopku. V primeru kršenja pravil pa se status quo preprosto ne sme in ne more nadaljevati,” je poudarila Tanja Fajon.

 

FOTO: STA