Zadnjih nekaj let se Evropska unija spopada s številnimi krizami: začelo se je s finančno, nadaljevalo z migrantsko, vseskozi pa je prisotna tudi kriza vrednot. Zdi se, da smo v permanentni krizi, v obdobju, ko se ne moremo pohvaliti z napredkom, ampak razmišljamo zgolj o tem, kako bomo ugasnili požar in kaj se lahko iz tega naučimo. Leto 2015 je zaznamoval prihod več kot milijon migrantov, med njimi je več kot 850 tisoč migrantov v Evropo vstopilo prek Egejskega morja in Grčije. Evropski odziv ni bil nič kaj solidaren: države so postopoma začele ponovno postavljati meje, polagati žičnato ograjo, se izolirati in zapirati vase. Z izjemo nekaj pozitivnih korakov, ki jih je kot odgovor na novonastalo situacijo naredila Unija, so države članice pokazale svoj pravi obraz. In ta postavlja nacionalno pred nadnacionalnim, varnost pred človekoljubnostjo, lastni interes pred solidarnostjo. Hitro smo prešli na naraščajočo priljubljenost sovražnega govora in skrajno desničarskega populizma, ko so se porodila številna vprašanja:
 
- Ponovno zapiranje meja in ali je Schengen obsojen na propad?
- Ali lahko evroobmočje sploh deluje brez Schengena?
- Ali za begunce "obljubljena evropska dežela" postaja prostor sovraštva in netolerance?
- Kako se na razmere z migranti odziva Slovenija? Žičnata ograja: da ali ne?
- Ali skrajno desne in celo neonacistične stranke Evropo vodijo v razpad?
- Kam drvi evropski Vzhod s ksenofobnimi in nacionalističnimi politikami?
- Po Grexitu Brexit ali kaj bodo odločili Britanci in kakšna bo cena za Evropo?
 
Ključno vprašanje, ki se postavlja pa je naslednje: Ali prihajajoča pomlad prinaša pozitivne spremembe, več solidarnosti in več Evrope ali se bomo – namesto povezovanja – začeli razdruževati?
 
Odgovore bomo v okviru občinske organizacije SD Ljubljana poiskali v četrtek, 4. februarja 2016., ko vas vabimo na srečanje s podpredsednico SD in evropsko poslanko, tudi podpredsednico Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu, Tanjo Fajon. Pogovor, ki ga bo vodil predsednik SD Ljubljana Marko Koprivc, bo potekal v Maxi klubu (1. nadstropje), Trg republike 1, Ljubljana od 19.00 naprej.