71 let nazaj so razmišljali o varnosti in gospodarskem okrevanju, kasneje o skupni valuti, enotnem trgu, svobodi gibanja in številnih iniciativah, ki bi olajšale življenje posameznikov. V vseh teh letih smo doživeli tudi različne krize, ki so nas naučile kako izzive spremeniti v priložnosti. Tako potrebe kot problemi družbe se skozi čas spreminjajo, zato je pomembno, da imamo svobodo misli, izbire in učenja – saj bomo le na takšen način našli tudi rešitve.

Čeprav je trenutno težko razmišljati o ''normalnosti'' in sprejemati dolgoročne odločitve, si želim, da se predvsem mlade generacije zavedajo, da imajo moč odločanja in sprememb ter da si lahko sami oblikujete Evropo v kateri želite živeti. Ne smemo dovoliti, da digitalizacija, družbeni mediji in hiter dostop do informacij postanejo nekaj kar nas omejuje. Vsak izmed nas ima izbiro, da širi resnico in solidarnost ter aktivno participira pri oblikovanju evropske skupnosti, izkoristite jo.

Ob današnjem dnevu vam želim predvsem veliko zdravja, upanja in sprejemanja drugačnosti, saj smo resnično združeni le v raznolikosti.