Župane vseh treh obmejnih občin, ki jih združuje kraška pokrajina, povezuje tudi želja po čim prejšnjem odprtju še meje s Hrvaško.

Po tridesetih letih zgodovinskega odprtja meje med Slovenijo in Italijo (prireditev od Beke do Botača) so danes za en sam dan odprli tudi mejo Golac (Hrpelje – Kozina, Slovenija) – Vodice (Lanišće, Hrvaška). Pred približno dvajsetimi leti so prav tu zaprli lokalne ceste, pohodniške in planinske poti in tako domačinom presekali ustaljene poti in prehode.

Evropska poslanka Tanja Fajon je točno opoldne ob dvigu zapornice čestitala vsem trem županom za ta simbolični korak, ki je po njenih besedah “ljudem na obeh straneh meje odprla vrata, da so obiskali prijatelje, znance ali pa preprosto dan izkoristili za izlet.

“Želim, da bi tak dan. ko bodo lahko ljudje svobodno potovali, čimprej postal resničnost, saj s padanjem meja na zemljevidu padajo meje tudi v glavah. Gre za krepitev stikov med ljudmi, pomeni povezovanje, gospodarsko, politično, kulturno, športno”, je dejala Fajonova.

Ob stiskih rok vseh treh županov ob dvignjeni zapornici na cesti Golac – Vodice je poslanka še dodala: “V Sloveniji težko pričakujemo dan, ko bo Hrvaška postala polnopravna članica Evropske unije. Današnji simbolični korak je še toliko bolj pomemben v času, ko se po vsej Evropi širi strah pred vnovičnim zapiranjem meja, ki ga nevarno širijo nacionalistične in populistične politike. Veseli me, da sta slovenska občina Hrpelje – Kozina in italijanska Dolina to, kar sta sami storili pred 30 leti, danes storili še na meji s Hrvaško. Čudovit je dan za odprto mejo.”

Kramljanje
Kramljanje
Na meji
Na meji

Na meji

Iz leve proti desni: župan općine Lanišće Neven Mikac, županja občine Dolina Fulvia Premolin, župan občine Hrpelje Kozina Zvonko Benčič Midre in skrajno desno evropska poslanka Tanja Fajon.

Meja Golac - Vodice
Meja Golac - Vodice