"Izhod je bil vse prej kot gladek. Michel Barnier je opravil izjemno delo. A v vmesnem času smo bili na žalost priča številnim pretresom, ki pa so tudi močno omajali medsebojno zaupanje.

Takšna je tudi odločitev, da London za državljane 5-ih držav članic zahteva dražji delovni vizum, kot za ostalih 22. Med njimi tudi za Slovenijo. To je diskriminatorno. To je ukrep, ki ne prispeva k dobrim medsebojnim odnosom in ga močno obsojam. Pozivam, da London odločitev spremeni, podporo pa pričakujemo tako od Komisije kot od ostalih držav. Kolege poslance zato pozivam, da podprete dopolnilo številka 21 k resoluciji.

Zadnjih pet let so zaznamovala naporna pogajanja. Kljub težkemu sporazumu, ki ga danes potrjujemo, so med nami številne trgovinske ovire. Zaradi zahtev Londona ne bo ključnih izmenjav podatkov organov pregona v okviru Europola. Združeno Kraljestvo je zapustilo številne programe unije, kot je Erasmus+. Na Severnem Irskem smo zaradi Brexita priča novemu nasilju, Škotska napoveduje nov referendum o neodvisnosti.

Pozivam Premiera Johnsona: »Ne spodbujajte konfliktov!« Britancem pa sporočam - ste del Evrope, zaupanje moramo obnoviti, vsaka ločitev je boleča, ampak niste sami!"

 

Vir fotografije: socialistsanddemocrats.eu